The UnOrdinary Peoples ♥

Monday, February 21, 2011

Tanya and Jawab sendiri

Berkaitan dengan entry di atas, aku ada baca 1 blog ni. Blog tu kepunyaan Sis Hunny yang Sweet Gilerrrrr. Sis I nak curi your entry ni! Jangan marah arh =)

Apa itu cinta ?
Macam ne ehh nak explain cinta tu pe . Hmm , cinta adalah perasaan yang amt berharga kerana perasaan tu dtg dengan sendiri . Sebelum kita menyayangi seseorang itu , perasaan cinta la yang muncul terlebih dahulu . Tanpa cinta , hubungan yang kekal lama , besar kemungkinan akan hancur sekelip mata .


Apa itu sayang ?
Sayang sayang sayang . Semua orang boleh ucapkan " Saya sayang awak " tapi jika tiada cinta , sayang itu tak bererti apa - apa kan . Hmm , Bila ada nya rasa cinta pasti rasa sayang akan timbul . Kita sayangkan seseorang itu dengan menghargai cinta yang dieorg berikan dan menerima diri dieorg seadanya . Jika disebut perkataan sayang , cinta pasti mereka sanggup lakukan apa sahaja untuk memuaskan hati pasangan mereka kan ? Mungkin itu satu perkara yang kita boleh diklasifikasikan sebagai pegorbanan .


Perlu ke kita bercinta ?
Perlu or tak perlu itu terpulang pada individu . Kita bercinta bukan untuk sesuka hati sbb perasaan itu tak boleh dipaksa , dibeli . Thats why perasaan cinta and sayang tu amt berharga . Sesuatu risiko yang boleh dikatakan besar if kita dikecewakan , ditinggalkan , difitnah . Mcm - mcm hal lg la . Bila bercinta perlu ada sifat sabar , tabah menghadapi segala dugaan , jgn terlalu emosi , jgn ada sifat prasangka buruk terhadap pasangan , menghargai dan menerima seadanya .


Curang ?
Hmm , curang tu dah menjadi kebiasaan dlm perhubungan . Orang yg curang ni act dieorg tak tahu apa itu cinta dan sayang . Mereka berfikir secara negatif . Mereka mempunyai sifat pentingkan diri sendiri . Memainkan perasaan seseorang itu adalah tidak elok kerana cuba kita letakkan diri kita kat tmpt die , sure sakit kan . Pengorbanan yang dilakukan hanya sia -sia sahaja . Sungguh perit dan sakit bila dikecewakan , ditinggalkan oleh orang yg kita sayang , rindu dan sanjung selama kita bersama die .


Perlu ke ada rasa cemburu terhadap pasangan ?
Ofcourse , cemburu itu kan tandanya sayang . Bila kita sayangkan seseorang tu sure kita nak ambil berat pasal die . Kmne die pergi , dengan cpe , buat ape and mcm - mcm la . Tapi biar la cemburu tuh berpada - pada ehh . Jika kita terlampau ikutkan perasaan cemburu buta , mungkin disebabkan tu kita buat pasangan kita kurang selesa dan mereka rasa dikongkong . Jangan la hal kecik pun nk cemburu , mmg makan kaki la jawabnya .


Kenangan terindah / Kenangan pahit ?
Setiap orang mempunyai kenangan bersama pasangan mereka . Sure dlm hubungan kita mencipta kenangan . Kalau boleh 24jam kita ingin bersama orang yang kita sayang . Kenangan la boleh menjadikan kita bertambah sayang pada pasangan . Ada kenangan suka dan duka . Biasa la kan , tak semestinya kita mencipta kenangan yang terindah sahaja . Suka dan duka pasti ada walaupun dalam kehidupan kita tanpa cinta . Kita tidak boleh hidup dalam kenangan kerana kita terlalu mengikut perasaan dan berimaginasi tetapi kenangan suka dan duka tu juga lah yang menjadi semangat kita untuk terus hidup andai kata sudah tiada jodoh antara kamu dan pasangan .


Salah tak kita benci orang yang pernah kita cinta ?
Tak salah . Terpulang , itu hak masing - masing tapi dalam Islam kan tak baik jika kita membenci satu sama lain ? Tuhan itu maha adil , maha mengetahui . Xperlu la kita bermusuhan atas sebab kesalahan yang pernah kita sendiri lakukan ataupun sebaliknya . Setiap manusia tidak pernah lari daripada melakukan kesilapan . Tiada manusia yang sempurna . Kesalahan tu tetap salah tapi jika kita bersifat positif dan ada niat untuk berbaik , tidak akan rasa benci . Memang la kita marah , tak suka , menyampah semua perasaan negatif ada tapi percaya la suatu hari nnt orang yang kita benci , kita kan berkawan dengan die semula . Selalunya macam tuh la . Biar je la tuhan menentukan segalanya .



Bila hati sudah betul kecewa dgn cinta , Perlu ke kita teruskan cinta itu hny sebab kita pernah janji dgn dia ?
Hmm , Tak perlu la . Tak perlu nak menyeksa diri sayang seseorang itu if perasaan cinta dan sayang itu tiada lg . Ini akan menjadi keadaan bertambah buruk . Perlu ke nak semak kple otak hny untuk memikirkan die tp padahal die tak pernah sedetik pun nk memikirkan pasal kita , menghargai segala yg kita lakukan . Masalah itu bukan datang dengan sendiri tapi kita yang menimbulkannya . Cinta itu indah kerana kita menciptanya , cinta itu menyakitkan kerana kita puncanya . Jgn menyalahi takdir jika cinta yang sekian lama dibina akhirnya musnah .



Perlu ke hidup dengan cinta ? Tak ada cinta tak mati kot kan ?
Cpe ckp if hidup without cinta akan mati . Habis orang yang dah meninggal tu mati cause xde cinta la ehh ? Haha ! Think positif ea . Cinta tu hanya basic . Xpenting mane pun . Cuma kita sebagai manusia sure ada sifat ingin mencuba kan ? Setiap manusia dianugerahkan dengan pelbagai perasaan , dalam percintaan perasaan menjadi the main characters . Kita nye life ni lebih kurang mcm novel . Kehidupan kita menjadi Drama , kita menjadi wataknya . Yang lain menjadi watak sampingan untuk menaikkan mood cerita . Dengan menggunakan perasaan / emosi , cerita yang cuba disampaikan mudah difahami . Sampai bila pun kita ckp pasal cinta , tak akan habis . Pusing ke situ je la . Cinta boleh mematangkan pemikiran seseorang itu kerana die belajar dari kesilapan yang telah die lakukan .

No comments: