The UnOrdinary Peoples ♥

Tuesday, April 12, 2011

Harap Maaf Nama Anda Tidak Tersenarai Dalam Temuduga INI

Masingmasing da pening kepala da nak tengok result SPM hari tu. Bila da dapat ada yang sedih.. ada yang 'aku rasa boleh la ni kot' (nak sejuk kan hati padahal tak sejuk pun)..ada yang 'biase jek pun'(cemburu maksud nye tu)..ada yang happy gila macam Ricca. Ye la mana nak dapat 6A tu kalau bukan dari usaha sendiri. Melainkan meniru time exam tu. Opss tu bukan style Ricca. Sangatsangat tak berkat! So syukur la bila dapat result ok. Hati pun banyak gumbira. Siap ada taman lagi. Puan Datin pun happy jek. Sehingga laaaaaa...........kekecewaan dalam diri yang melampaulampau melanda diri Ricca hari ni.


Bila orang ckp "tak semua benda yang kita nak tu kita akan dapat" aku rasa macam nak lempang jek. But ada betul nya juga. BETUL! Memang tak semua benda yang kita nak kita akan dapat. Macam Ricca. Kejadian malam ni memang sangatsangat mengecewakan hati family  Ricca. Sapesape yang dah lepasan SPM firstly dorang akan apply maktab perguruan. Same as me. Then apply yang lainlain. Puan datin pun nak sangat Ricca apply maktab. So Ricca pun ikut jek la cakap Puan Datin. Kalau tak ikut kang t ade pulak yang membatu api kan telinga Puan datin ni. 

Harapan nak dapat maktab ni sangatsangat la tinggi bagai ingin di pinang oleh anak raja yang tampan. Opss bukanbukan! Harapan sangatsangat tinggi bagai puncak Gunung Everest. Biar la Ricca dapat tawaran dari manamana U or Kolej sekali pun tetap Puan Datin tak bagi. Dia nak Ricca ambik maktab & SPA8 jek. Yang lainlain buang laut. Sebab apa? Jom tanya Puan datin:


Ricca : My sa mau masuk sana UITM Shah Alam. Buli ka? (Mak orang nak apply UITM Shah Alam. Boleh tak?)

Puan Datin : Kau pikir dulu bagusbagus girl. Kau seja tu harapan mamy. Teda sua ni mau jaga kau lepas ni. Bagus kau masuk seja maktab tu. Nanti keluar truss kau dapat kerja ba. Te payah lae kau sibuksibuk saaana p cari keja. Kalau kau masuk maktab ada lae dia(maktab) bagi kau elaun. Cuak kau pigi sana UITM ada dia bagi kau elaun? Teda kan? Kau pikir dulu bagusbagus. Jan kau menyesal nanti. Jauh lae tu. Kau tu perempuan bukan lelaki. Sedangkan di sini gaya kau macam aku jaga lembu 10 ekor apa lagi di sana nanti.( Fikir masakmasak. Kau saja harapan mak. Lepas ni takde da nak jaga kau. Masuk jek la maktab tu kan senang. T pas keluar dari maktab boleh dapat kerja terus tak payah lagi susahsusah nak cari kerja. Kat maktab tu kena bagi elaun tau. Kat UITM takde semua tu. Fikir la leklok. Jangan menyesal. Awak ni perempuan bukan lelaki. Nak jaga kamu sorang jek pun da macam jaga 10 ekor lembu. Nanti kat sana takde orang nak jaga kamu. )


(Tuuu diaa ceramah)

Ricca : Eee kalau te dapat macam mana la? Lau itu sak sa dapat macam mana gia. Mau buat apa lae. (Kalau orang tak dapat masuk maktab camne pulak? Kalau orang dapat masuk UITM jek macam mane? Nak buat apa lagi?)

Puan Datin : Haih kau ni ba. Nanti kau dapat juak tu. Jan la ba kau risau. (Kamu ni. T ade rezeki kamu dapat le tu. Jangan la risau.)

Ricca : =.=' (nak translate juga? )



Hah begitu la pendapat Puan Datin. So semalam ade sorang kawan ni cakap hari ni da boleh semak temuduga untuk maktab. Sepupu Ricca pun siap call Ricca nak tanya dapat ke tak. So jari jemari pun lemas da mencari link temuduga tu. Ok akhirnya da dapat. So Ricca pun isi apa yang patut. Lepasssss tuuuuuu.....tak nak la cite tengok jek la gambar ni ....



(klik jek pastu membesar la ia)




 Nampak jek perkataan TIDAK air mata Ricca mula da jatuh. Kecewa sangat bila dapat result camni. Hati Ricca sakit. Ricca rasa best lagi putus cinta. Hati Ricca tambah perit bila Puan Datin pun ikut kecewa sebab anak perempuan dia yang satusatu nya dia harap kan telah mengecewakan hatinya. Puan Datin tak nangis tapi melalui wajah nya Ricca da boleh tau yang Puan Datin sangat kecewa. Biar pun di landa kekecewaan dia tetap bagi Ricca katakata semangat. Sangatsangat terharu bila Puan Datin peluk Ricca. Lama da tak rasa pelukan Puan Datin.

Sesedih sedih nya Ricca namun ada lagi yang lebih memerlukan temuduga ini (macam tak kene jek kan ayat ni =.='). Tapi Ricca pun ada simpan rasa tak puas hati sebab ramai da tanya "Eh apesal result kau bagus tapi kau tak dapat maktab eh?" Ricca pun tak tahu ape nak jawab sebab Ricca pun aju kan persoalan yang sama kat diri Ricca ni. Yang pelik nya kenapa orang yang tak dapat result ok boleh dapat temuduga tu? Sangatsangat la tak puas hati dan sangatsangat pelik! Tapi tak pe la Ricca masih berharap yang Ricca akan diterima pada panggilan kedua.

By the way, buat sahabatsahabat Ricca kat FB thankx bagi Ricca semangat. Thankx to Abang Wan , Ayo , Nabil , Carma , Nazreen ,Eros ,Budak pelik yang takde name tu , Qimayra(nor) ,Wawa & Don sebab kuat kan lagi semangat Ricca. Thankx you allz. Sorry kalaukalau susah kan korang sampai kan ade yang terbuang kredit nak layan kesedihan Ricca ni. To Yayang thankx juga sebab bagi sayang semangat. Biar pun you da tido sanggup juga nak bangun cakap dengan I kan? Tapi sorry awok punye kredit tibetibe jek takde. Anyway thankx ok. Biar pun cakap tak lame sangat. To kawan-kawan yang support aku nak bunuh diri tu pasal benda ni thankx jugak eh. Memang terbaik kamu ni. Nyaris lagi hampir aku bunuh diri tau. Kuat sangat kot support korang ni. (NAMPAK SANGAT BENCI KAT AKU)



So sapesape yang belum lagi semak nama korang mai sini cek SEMAK PANGGILAN TEMUDUGA KPLSPM AMBILAN JUN 2011 


GOOD LUCK OK!


Yang dapat panggilan tu Ricca nak ucap congratz buat korang walaupun agak jelezzzzz =.='  but still Ricca nak cakap kat korang benda ni. Buat betulbetul tau. Kasi yang the best punya. Banyakbanyakkan berdoa agar sesi temuduga berjalan lancar. =)












p/s : mata da bengkak ni camne nak jalan esok ni =.='

2 comments:

Cinoi said...

Laa...masuk UMS pun ok bah. ada kos PENDIDIKAN kann.

Kau SPM Science stream ka apa?

UITM tu bagus lah, di KK pun ada. masuk DIPLOMA then DEGREE. lepas ada DIp atau Deg boleh apply maktab lagi kalau betul2 mau jadi CIKGU.

Atau pun trus apply Kos PEndidikan di U trus jadi cigu juga tu.

Banyak dapatkan info2 di internet ya atau tnya orang

ayoys said...

bukan rezeki namanya tu. mamaku steady jak masa aku ckp aku ndak dapat.hahahaha. tp maktb ada ka pngilan ke-2?